Kamera snímá tlak

28.3.2020
Citace:
Sferrazza C, et al., Ground Truth Force Distribution for Learning-?Based Tactile Sensing: A Finite Element Approach. IEEE Access 2019, doi: 10.1109/ACCESS.2019.2956882 - Sferrazza C, D’Andrea R: Design, Motivation and Evaluation of a Full-Resolution Optical Tactile Sensor. Sensors 2019, 19: 928, doi: 10.3390/s19040928
Zdroj
Skutečný vzhled silikonové membrány se zabudovaný zelenými kuličkami, foto ETH Zurich.

Nový dotykový senzor pro roboty a podobné aplikace elegantně převádí obtížně řešitelný problém na známé řešení. Silikonovou membránu se zalitými barevnými kuličkami snímá z vnitřní strany citlivá kamera. Při jakémkoli tlaku na membránu dojde ke změně polohy kuliček. Kamera ji okamžitě zaregistruje a procesor změny vyhodnotí pomocí programů vzniklých na základě strojového učení. Na krátkém videu shlédneme, jak to celé funguje. Dosud obtížně řešitelný problém vyhodnocení tlaku se převádí na hodně propracovanou oblast rozpoznávání obrazů. Bez problémů lze určit i rozložení tlaku, jeho směr a velikosti.

„Dosavadní senzory registrují použitou sílu pouze v jednom bodě. Naopak naše robotická kůže nám umožňuje rozlišovat mezi několika silami působícími na povrch senzoru a vypočítat je s vysokým stupněm rozlišení a přesnosti. Protože elastický silikon neklouže a senzor tak může měřit smykové síly, je vhodný pro použití v robotických chápavých ramenech,“ říká první autor publikací Carmelo Sferrazza z ETH Zurich. Nevýhodou je zatím značná hloubka senzoru, která pro plochu 5 x 5 cm činí 1,7 cm.

 
Odeslat komentář k článku "Kamera snímá tlak "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kamera snímá tlak " e-mailem

Diskuse/Aktualizace